När vi åkte på måndagsutflykt

I måndags åkte jag och Mimmi på utflykt till Denningarums gård. Det är alldeles lagom att åka dit för att göra någon vettig aktivitet en måndagseftermiddag i maj, om vädret tillåter. 
(null)
Där finns både lekplats och djur och glass och lunch och en liten butik med sylter, saft, ägg, glass och annat som hör gårdsbutiker till. 

(null)Den här gången åkte Mimmi mest ruschkana, klappade och matade getterna samt lekte att sandlådan var hennes hus. Till sommaren kan vi plocka blommor och bär som aktivitet. Eller kanske fiska i ån. Eller äta lunch när vi vill slippa att laga själva.  (null)Jag tycker det är jättemysigt att åka iväg på utflykt med Mimmi. Helst till ställen som Denningarums gård, om man ska göra en mindre utflykt. Kanske tycker jag om det eftersom jag delvis är uppvuxen på gård och nästan helt är uppvuxen på landet. Det känns fint att ge Mimmi lite av det positiva med livet på landet. Att få vana av att vara nära djur, leka med det som finns att tillgå i naturen och ute, förstå hela ledet om hur maten hamnar på bordet, finna glädje i enkla saker som ängsblommor och att meta vid en å. 
(null)

Till viss del kommer Mimmi att få det med sig även hemma ifrån vår villaträdgård, iallafall det som handlar om att odla, att ta sig ut i skog och natur. Men närheten till djur kan vi inte ge från vårt villaliv eftersom F är allergisk och eftersom vi inte har kor som närmsta grannar. Det gör inte så mycket att inte kunna ha djur alldeles hemma, men jag tror det är nyttigt att ändå förstå det här med djur och få en vana av att vara nära dem. 
(null)

Och det är nyttigt att få hoppa och leka i lerpölar, råka trampa i ankbajs och bada i sjövatten som är brunt för att om man kan göra det, så finns det så oändligt mycket mer att hämta från naturlivet, särskilt som barn. Det är en skattkammare att kunna leka fritt, det skapar frihet och fantasi man har nytta av hela livet. Man måste inte ha färdiga leksaker eller stora lekland för att bli road, det räcker oftast med löv och pinnar och en vattenpöl. Sen betyder inte det att leksaker och lekland inte är roligt, för det är klart att det är kul och bra på alla sätt, omen man behöver inte bara ha det ena, utan kan använda sig av båda för att barnen ska utvecklas genom sin lek... 
(null)
Sen skulle jag i och för sig gissa att det Mimmi kommer ihåg mest från vår utflykt var när en höna försökte "äta op mammas gass, ajabaja"... men det är en helt annan historia!  (null)


Vardagen | |
Upp