Beslut om snitt!

I onsdags var vi hos barnmorskan på rutinkontroll , men det hela inleddes med något mindre rutinmässigt. Teamet som beslutar om snitt har nämligen redan gjort en bedömning... för fyra veckor sedan... och det är klart att jag får kejsarsnitt någon gång i V 39+ om inget har hänt innan dess. 

Bedömningen är också att om det går väldigt fort så är det säkrare att föda vaginalt, än ett urakut snitt. 
Vi fick också information om hur förloppet är vid ett snitt, och det väckte minnen från förra förlossningen samtidigt som det väckte lite tankar om hur denna förlossningen kommer att bli. 
Jag tycker att det känns skönt att veta. Nu är det klart så långt det går att ha det klart. Hur det sedan blir - det vet vi bara efteråt. 

Det som är skönt med att ha fått besked är att nu känns det som att allt det andra får vara i fokus. Hur ska vi göra med Mimmi? Jag kan skissa på ett förlossningsbrev, tänka på BB-väskan, när ska jag gå hem och vara ledig? Vilka bebiskläder har vi, och vilka behöver vi köpa? Ja ni vet allt som ingår i att vara i gravidbubblan. Den känner jag att jag kan gå in i helt och fullt nu. Äntligen! 
#1 - - Anonym:

Men... alltså. Varför fick du veta det nu en månad efter att de fattat beslut? Jag har aldrig varit gravid/fött barn men jag kan tänka mig att det är en stressfaktor att inte veta (och i synnerhet med erfarenhet av förlossningsskada). Fokus borde väl vara på att både moder/barn ska må bra under graviditeten och då tänker jag att eliminera stress borde vara en faktor? Hur känner du själv som faktiskt berörs och är mitt uppe i allt?

Svar: Ja det kan låta konstigt, och att inte veta är såklart något som kan stressa en. Jag fick dock rekommendation på den ”extra” efterkontrollen jag hade med läkare på gynmottagningen på sjukhuset om att föda med snitt.

På första kontrollen för den här graviditeten hos barnmorskan tog jag upp frågan om snitt. Hon ordnade så att vi fick tid hos en mödravårdsläkare några veckor senare och där pratade vi om snitt. Då fick vi information om att vi troligtvis inte skulle få helt klart besked innan gravidvecka 32. Eftersom jag är i v 26 nu så förväntade jag mig inget svar än.

Under läkarbesöket fick vi också information om att vi skulle få besked om snitt genom barnmorskan (som får läsa i journalen). Vi har inte haft kontroll hos barnmorskan sedan läkarbesöket, förrän i onsdags, så därför dröjde det innan vi fick beskedet.

Jag tror det är väldigt olika hur länge man får vänta på besked om snitt. Men med tanke på att det också kan dröja till v 37-38 innan man får besked så är jag väldigt glad över att vi fick besked så tidigt. :)
Towa

Upp