Drömmar om en trädgård

Vi är, som alla andra, mycket hemma nu. Detta är också första våren i huset och även om det inte finns så mycket rabatter så är det spännande att se vad som kommer upp. En och annan snödroppe och krokus har kommit upp. Och så har jag lyckats identifiera en kärleksörtplanta.  Mina trädgårdsplaner för i år är minimala. Jag hoppas orka plantera lite rabarber och smultron. Har vi tur håller jag paprika och chili vid liv (ett par plantor har redan dött eftersom Mimmi "plocka blad" av de små plantorna, på samma sätt som vi plockade ramslök  ute i det fria förra helgen). Kanske att jag ger mig på nån tomatplanta också, köpt. Hittar jag ett stort kärl på loppis skulle jag kunna tänka mig att göra en liten liten kryddträdgård, bara för att ha något att pula med.  (null)
Det är lite tråkigt att inte pallkragar eller rabatter att planera och greja med. Men jag har just nu inte heller ork för att sköta om det. Planerna för trädgården, de har jag dock långtgående planer för redan. Eller, drömmar iallafall. Men jag vill helst bo in mig här i minst ett år innan jag börjar greja för mycket. Nästa år ger jag mig nog på den enda egentliga rabatten, och sätter lite bärbuskar så att det finns tillräckligt uppväxta för att ge mycket frukt när barnen är så stora att de kan springa fritt i trädgården utan ständigt kontroll av föräldrar. Det måte ingå i barndomens sinnens minnen att äta sig mätt på sura vinbär och söta hallon just innan mamma eller pappa ropar in till middagen.  (null)
När barnen är 4-5 år ska vi anlägga en köksträdgård på delar av det som idag är parkering till huset. Ritning för det påbörjade vi innan köpet var klart. Att jag skulle få en köksträdgård var förutsättning för att vi skulle köpa huset, men vägen till den där köksträdgården är lång, tung och dyr. Så på ett sätt är det som roligast nu, när drömmarna inte är begränsade till sådant som ekonomi eller tidsbrist. 
Jag har också en längtan efter syrén- och jasminbuskar utanför burspråket. Så att jag kan sitta vid mitt skrivbord och titta ut över barndomens blomster (som också doftar förträffligt). 
(null)
Utöver det har jag drömmar om att kunna plocka in egna buketter av dahlior, pioner, rosor och luktärt. Var det ska få plats vet jag inte än, sånt får ordna sig efter hand. Mitt odlingsintresse för sådant som är ätbart har växt fram under längre tid. Mitt blomsterintresse är däremot ganska nytt, iallafall tanken på att plantera blommor själv. Här har jag tillräckligt utrymme för att prova på det här med trädgård, samtidigt som vi inte har alldeles för mycket att sköta om.  (null)
Vi har också vår innergård som också är en av de största anledningarna till att vi köpte huset. Den avgränsar och ger insynsskydd åt alla håll. Där kommer vi ha de sociala ytorna. Grill, lek och kanske så småningom en badtunna eller liknande. Jag har också börjat fantisera om att ta hjälp av en arkitekt för att planera om altanen, och innergården, på ett sätt så att allt känns som en enhet, samtidigt som det finns plats för sociala ytor, praktiska ytor och lite enklare gröna inslag som mest sköter sig själv, gärna vintergrönt... 

Ja ni hör ju själva, precis som med huset har trädgården oändliga möjligheter, det är bara verkligheten som sätter gränser , eller hur är det nu man säger? 
Vinklar och vrår | |
Upp