Brytbröd med fyllning

Förra året vid den här tiden var det fortfarande högsommar. Marken var så torr så torr och Mimmi hade knappt upplevt regn i sitt liv. Samma tid i år är det novemberväder och helst vill jag tända ljus, dricka te, plocka svamp och baka bröd. Som om vi var långt in i september och mörkret stundande. Nåväl. Nu är det novemberväder i augusti och ruskmånaderna blir oerhört långa om det fortsätter att regna och vara grått. Men som min kära man säger man har inte roligare än man gör sig. Så då får vi omfamna detta så gott det går, kanske mest genom att baka bröd. Idag gjorde jag Zeinas brytbröd med vitlök fast med lite ändring. Det blev gott, och uppskattat. Varsågoda! 

Du behöver: 
1 limpa brytbröd
20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst )
2 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
20 g rumstempererat smör
1 tsk socker
0,5 msk salt
Ca 9-10 dl vetemjöl special
Fyllning:
20 g smält smör
3 msk olivolja
2-3 vitlöksklyftor
Ca 2 dl riven ost (eller mer hehe)
Ca 2 dl finhackade färska örter eller 3 msk torkade (välj fritt, jag hade färsk basilika och persilja)
1 liten rödlök, finhackad


Gör såhär:
Börja med att göra degen. Rör ut jästen i lite av vattnet, tillsätt sedan resten av vätskan och rör om. Häll i mjölet och sedan resten av ingredienserna till degen. Knåda den en bra stund eller arbeta den i minst 7 min i bakmaskin. Degen ska vara smidig och lättarbetad. Inte kladdig men inte heller för kompakt. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 45 min eller i kylen över natten.

Smält smöret till fyllningen och blanda med pressad vitlök och olivolja, ställ åt sidan. Såhär långt är receptet kapat från Zeina, men det är nu twisten kommer! Hacka rödlöken och kryddorna, ställ åt sidan. 

Kavla ut degen till en rektangel, som när man bakar kanelbullar. Pensla rikligt med vitlökssmöret, strö över kryddor, riven ost och rödlök. Rulla ihop degen till en rulle och dela sedan rullen i mindre delar på exakt samma sätt som när du gör kanelbullar. Ställ de ogräddade bullarna på en plåt tätt intill varandra. Låt jäsa i 15-30 minuter innan du penslar med smör och ställer in brödet i ugnen på 225 grader. Efter en stund kan du sänka värmen till 200 grader. Det tar 10-20 minuter tills brödet är färdiggräddat, håll koll så att brödet inte bränns! Servera, bryt & njut! 

(null)

(null)

(null)

Upp