10. sparåtgärder jag gör

Okej. Vi närmar oss julhelgerna och snåljanuari med stormsteg. Det kostar såklart pengar. Att vara föräldraledig kostar också pengar, oavsett ekonomiska förutsättningar. Om jag fick ge mig själv ett råd inför att vara föräldraledig (ni har ju sett råden innan) så är det att spara pengar. Vi sparade lite pengar men bestämde ju oss också för att ha bröllop för 55 pers vilket kostade en hel del trots att vi fick ekonomiskt stöd från föräldrar. Jag har inte heller tagit ut så många föräldradagar per vecka som man kan vilket snabbt minskar inkomsten (men ökar tiden vi kan vara hemma från typ 6 månader var till 8-9 månader var). Det är ju ett frivilligt val vi har gjort och står för det. MEN oavsett så innebär det mindre pengar, och att vi behöver tänka en extra gång på hur vi spenderar våra pengar. Jag kan ju oroa mig över saker rätt mycket även i onödan men försöker också se det lite som en utmaning och tycker nog att det kan vara rätt tillfredsställande att göra smarta grejer. Så här kommer sånt som jag / vi har ändrat på/ gör sen innan / har blivit tipsade om.

1. Gå på gratisaktiviteter som babycafe, babysång, om bibblan har aktiviteter osv.
2. Gå överallt dit du kan gå. 
3. Spana in secondhandbutiker. Jag har hittat kläder till Mimmi där, det bästa köpet var hennes fleeceoverall för 45:- kronor. Den var som ny och i rätt storlek. Hon håller på att växa ur den storleken så det kändes gött att inte behöva köpa två nya dyra overaller för att hon är mitt emellan två storlekar. (null)
Jag hittar också kläder till mig själv med jämna mellanrum.  (null)

Den här gröna tröjan har jag till exempel spanat in ny men hittade samma modell i nyskick här nere i byn på second hand. Samma med en jacka, en klänning och ett par skor. Grejer i fint skick för högst 60:- per plagg. På second hand är jag dock supersnål med skicket, grejerna måste vara i bra skick annars kan det kvitta.
4. Planera maten och handla billigt. Inför förra månadens storhandling tog jag hjälp av appen "Matpriskollen" som jag tror kan vara en hjälp på traven. Vilken affär har egentligen den billigaste matkassen? Vi har också blivit mycket bättre på att använda det vi har hemma, vilket också ger roligare matlagning!
5. Gör egen barnmat. Alltså, klämmisar i all praktisk ära, det är en fantastisk uppfinning men inte särskilt billigt i längden. Iallafall inte att köpa engångsklämmisar. Jag har köpt återanvändningsbara klämmispåsar här efter tips från en mamma. Annars funkar ju också barnmatsburkar bra att återanvända. Och om man nu (som jag) inte alltid orkar göra egen barnmat så är det en god idé att spana in Matsmart som ofta har erbjudande på barnmatsburkar, klämmisar och annat. Även om vissa produkter har kort bäst-före-datum så går det ofta att frysa in. En annan bra grej är att de har lördagsklipp där de "säljer" något för 0:-, så jag brukar vänta med att beställa till lördagen ifall det är något bra lördagsklipp (typ mörk choklad). 
6. Ät billig mat. Alltså, jag gör nog ett eget inlägg om det här men kan ju också tipsa om min väns instagram Sofielundsmaten som kan vara det bästa matinspokontot jag vet, vill äta allt! 
7. Vad finns det mer för smarta tips? Jag är medlem på H&M och har laddat ner appen. Ibland har de orimligt billiga barnkläder på rea, om det finns i Mimmis storlek beställer jag eftersom frakten också är gratis som medlem. Så för ett tag sedan köpte jag en tröja för 19:-. Känns etiskt idiotiskt men så är det.
8. Återanvänd. Nej men no shit liksom? Men en grej jag brukar göra när jag har ha-begär är att möblera om. Dra fram en gammal kruka och byta plats, eller möblera om garderoben. Då brukar jag hitta något gammalt plagg som känns nytt. 
9. Avfölj konsumtionstriggers på sociala medier (influencers, butiker och sånt) och följ konton som istället är konsumtion- och klimatsmarta som till exempel Ekotipset (null)

Eller levmerpåmindre och fattigafamiljen
10. Det sista för idag är att skriva listor på vad du vill ha och vad du behöver. Tänk att du ska titta på dem inför att du ska handla och ställ sig frågan; är det värt det? Såhär gör jag med typ allt och kommer oftast fram till att det är onödigt eller att jag inte ens vill ha det. Finns grejen kvar på listan efter ett långt tag så är det oftast värt det och redo att köpas. 

Vad är era bästa tips? 

Upp