Lucka 21

Varje dag fram till julafton har vi en adventskalender med lite smått och gott här på bloggen.

I dagens lucka finns boktips. Jag har försökt välja ut från lite olika genrer men tror att de ändå följer någon slags lässtil jag har. Håll tillgodo.

 Utvandrar-serien av Moberg
Den här serien är omtalad och välläst, och det är en såklart av en anledning. De här böckerna tog mig känslomässigt och jag vill läsa dem om och om igen. Jag tror man läser böckerna olika beroende på var i livet man är. Det är också en skildring av en annan tid som på så många vis talar till tiden vi lever i. Den här serien kan man ofta hitta i secondhand-affärerna men den finns också i nyutgåva. 

Outlander-serien av Diana Gabaldon
Det finns 9 böcker, plus lite noveller och så. Det tog kanske två böcker innan jag var helt fast, men sen var jag HELT fast. Älskar tanken på att åka tillbaka i tiden, läkekonst med växter, vildmarken i Skottland och USA. 

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström 
Denna ingår också i en bokserie om fem böcker och är ett vackert porträtt av en stad i förändring. Det är väl någon slags kärleksförklaring till Stockholm. När jag hade läst dessa böckerna letade jag upp Vita bergen på söder i Stockholm bara för att få se en liten bit av gamla Stockholm. Boken utspelar sig också mitt i fattigsverige och blir också en inblick i 1900-talets socialarbete, vilket såklart ligger mig varmt om hjärtat. 

Sommarboken av Tove Janson
Ja, detta är ett mästerverk. En liten bok att bära med sig och läsa av bit för bit. Du kan läsa kapitlena som noveller, eller som en berättelse. Den handlar om ett barn och om en farmor. Men man hittar också relationella berättelser, berättelser om natur, om att vara barn och att vara gammal. Jag läser den olika beroende på var i livet jag är.  

Sonen av Philipp Mayer
Är en framtida klassiker, en skildring av USA:S södern under olika tidsepoker. Den tar lite tid och är rå, men så värd att läsa. Jag bär den med mig. 

Harry Potter-böckerna av JL Rowling
Är det inte också en given bokserie att läsa den här tiden på året? Jag förknippar HarryÅotter-böckerna med att ligga i sängen på jullovet och knapra julgodis, försvinna in i en annan värld. Jag kommer definitivt läsa Harry Potter med Mimmi när hon är äldre. 

Jag kan fortsätta ett bra tag till men tror att vi stannar där för nu. Dessa känns som jullovs-vänliga böcker om man gillar att läsa. Det är ju inte så att man måste läsa en hel bok-serie på nån vecka, men om man vill det så är dessa allihopa jätteläsvärda! 
Julkalender, Vardagen | |
Upp