Den gulligaste bilden någonsin och det där med gröt, välling & ersättning

Mimmi får ju smakportioner då och då. Här om kvällen provade vi gröt för fyramånaders bebisar. Jag smakade på den och förstod plötsligt varför jag inte tyckte om gröt som barn och tonåring, den smakade som ljummet... mjöl? Men till det viktiga: Mimmi tyckte om det. Alltså, mest av allt hon har provat! Vilken tur för oss, eftersom vi har köpt tre paket med gröt för små bebisar. 
(null)
Och nu är vi här med officiellt inne i ett nytt träsk kopplat till att ha barn: vad låter man ungen äta egentligen? 

Ersättning
Vår diskussion började med hur vi tänkte om amning och ersättning. Här är jag kluven! Eftersom amningen funkar och jag kan pumpa  så känns det nästan onödigt med ersättning. Samtidigt äter Mimmi väldigt stora mängder mat! I lördags när jag var på möhippa ät hon upp hela vårt frysta mjölkförråd. Alltså.... det var mycket mjölk som har tagit lång tid att pumpa ut. Dessutom har vi en tanke om att hon kanske sover bättre om hon får ersättning, det ska ju mätta lite mer har jag hört (mvh familjelivsgooglare). Så vi bestämde oss för att försöka introducera ersättning nu när hon tar flaskan. 
(null)

Det gick sådär, hon gillade det inte och vill hellre ligga vid bröstet. Fine, vi tar det i hennes takt. När det gäller ersättning tycker jag också det är så svårt, på ett sätt är jag orimligt orolig för vad det är i ersättning och samtidigt så tänker jag att om amningen inte hade funkat hade det varit Mimmis huvudsakliga mat det första halvåret. Det är så massor med ungar får i sig näring vilket är helt fantastiskt! 

Hur som helst, vi kommer fortsätta försöka med lite ersättning också för att veta att det finns ett alternativ om något skulle hända, typ att jag blir sjuk och inte kan amma eller att mjölken inte räcker eller vad som helst, kanske vill jag sluta amma om två veckor? Vem vet? 

Välling
Och sen är det det där med välling... förra sommaren när jag var gravid minns jag att de pratade om giftiga ämnen i välling (tungmetaller tror jag) på nyheterna. Jag la det (nästan) på minnet. Nu när det började närma sig att eventuellt introducera välling för Mimmi så var det dags att googla såklart. Välling är ju väldigt omstritt alltså. Å ena sidan en bra övergång från amning till flaska, det mättar bra och är ganska mysigt. Å andra sidan har man börjat ifrågasätta om välling kan ha att göra med den ökade glutenintoleransen, välling är också något som sen ska vänjas av plus att det är lite jobb med att göra vällingen. För att inte tala allt ifrågasättande om vad som finns I välling. 

Detta är nog det som har diskuterats mest här hemma, hur ska vi göra med välling? 

Gröt
Sen kommer vi till nästa punkt. Gröt. Detta är ju det som kan börja introduceras såhär tidigt, välling är (om jag har förstått det rätt) inte aktuellt förrän när barnet är ett halvår typ. Men gröt kan börja introduceras som smakportioner och är det som troligtvis blir Mimmis första hela mål mat. Gröt är alltså det som kommer fasa ut en av alla amningstillfällena på morgonen eller kvällen. 

Men tro inte att det är så enkelt att bara börja ge ungen gröt! Nej, då kommer nästa dilemma: hemmagjord gröt eller färdig gröt? Här diskuterade vi fram och tillbaka (som med allt om mat till Mimmi tydligen?) och kom fram till att vi behövde läs innehållsförteckningen på färdiga grötpulver. Vi köpte hem Little Farmers gröt för fyramånaders bebisar och det är alltså det Mimmi nu har provat.  (null)
(Sötaste bilden någonsin!!!)

Man kan börja introducera hemmagjord gröt men måste på andra sätt se till så hon får i sig bland annat järn (som bebisar tydligen inte har så lätt att få i sig) isåfall. Dessutom ska gluten introduceras långsamt och detta gjorde att vi båda tyckte det kändes tryggare med färdig gröt om innehållsförteckningen kändes ok. Det gjorde Little Farmers innehållsförteckning, inte minst därför att grynen kommer från svenska gårdar, den är ekologisk och är anpassad för de allra minsta. 

Jaha? 
Så med andra ord är gröt nummer ett, ersättning på andra plats och välling längst ner på vår priolista. Välling kommer vi kanske ge, men bara om vi känner att det behövs/skulle underlätta för oss och Mimmi (typ med sömn osv). Vi får se! Är det något jag har lärt mig under mitt fyramånaders långa föräldraskap så är det att man aldrig vet, allting är "vi får se". Man vet aldrig hur för- och nackdelarna väger förrän man står där. 

Och FRAMFÖR ALLT : Barn är olika. Föräldrar är olika. Förutsättningar är olika = man gör olika och det är så det är. Man måste inte tycka och tänka om allt. Man måste inte hålla med. Vi gör vad vi tycker är bäst för Mimmi och det gör de allra flesta andra föräldrar också. Inget sätt är rätt sätt. 
Vardagen, Älskade unge | |
Upp