Föräldradagar

Jag har fått ett önskeinlägg, wohooo! Mitt första 🙌. Det kom från nägon jag känner väl men det är ändå ett önskeinlägg. 

Det handlar om hur vi har delat upp föräldradagarna och ska jag vara helt ärlig så vet jag knappt själv. Eller alltså, jag vet hur vi praktiskt har gjort och tänker göra, men inte exakt antal dagar eller hur många dagar det kommer finnas kvar eller så. Det är ett under att jag får ut föräldrapenning på vissa sätt, jag skrev ju fel i ansökanocch fick övertyga en handläggare om att jag återtog den ansökan och att jag inte tjänar några pengar utöver min anställning. Och då tycker jag ändå att jag har rätt bra koll på handläggningsregler men tydligen inte!?!?

Hur som helst. Vi har utgått från några saker. 1. Vad tror vi blir bäst för Mimmi, vad är hennes behov? 2. Hur kan vi använda så få dagar som möjligt? 3. Hur gör vi för att båda ska få så mycket tid med Mimmi som möjligt? 4. Vad är praktiskt genomförbart med de förutsättningar vi har? 

Svar på frågorna ovan är kortfattat såhär: 1. Det som vi tänkt är viktigast för Mimmi är att bli trygg med båda, att få amma om det fungerar, under så lång tid som hon behöver. Vi har också tänkt att hon inte ska vara för liten när hon börjar förskolan & att hon inte ska behöva vara där heltid om det är möjligt. 2. Eftersom vi arbetar kontorstider båda två så kan vi inte spara in dagar på så många sätt förutom att inte ta ut alla på en gång. Jag tar därför bara ut fyra dagar per vecka. Det blir ekonomiskt tuffare men vi kan göra så och vill därför göra så. Hade vi arbetat olika arbetstider hade det kanske gått att pussla och se till så att båda var hemma samtidigt, men här är det faktiskt en nackdel för oss som arbetar kontorstid. Det slukar föräldradagar! 3 & 4.     Jag gick hem tre veckor innan beräknad förlossning i mitten på februari och kommer att vara hemma på heltid fram till första december. Sen börjar jag jobba någon dag per vecka under hela december och från januari börjar jag arbeta heltid. Min sambo kommer att vara hemma på heltid i december och i januari skiftar vi. 
Då tar han över och är hemma till augusti/september på heltid. 
I samband med förlossningen var min sambo hemma de tio dagarna man får ta ut + att han tog två veckors semester. På det sättet fick vi en månad hemma tillsammans. Sen hade vi tur eftersom det kom lite ledighet i samband med påsken och så. Tanken är också att vi ska kunna vara hemma tillsammans 6-7 veckor i sommar genom att jag tar tre veckors semester och då tar min sambo föräldradagarna och vice versa. Vårt mål är att vi ska få en liknande långledig sommar nästa sommar också genom att skifta semester/föräldradagar. Därutöver kommer jag eventuellt arbeta en vecka i höst om det går att få ihop med min sambos arbete så att han kan vara hemma. 

Så ser iallafall vår plan ut. Sen får vi se om den ändras. Det som kan göra det lite klurigare är amningen, men det går att pumpa och jag har nära till mitt arbete vilket underlättar om Mimmi fortfarande vill amma när jag börjar jobba. Annars känns det bra med vår plan. Nu har vi dock många förutsättningar på vår sida: vi tjänar ungefär lika mycket, har samma arbetstider och snälla arbetsgivare. Vi har möjlighet att ta ut färre dagar/vecka och därigenom skjuter vi på förskoleintroduktionen. Hade vi haft andra förutsättningar hade planen fått se annorlunda ut.
 Som det verkar nu kommer min sambo troligtvis ha varit hemma med Mimmi totalt sätt fler dagar än jag och så får det vara. Jag tycker om mitt jobb men jag tycker också om att vara hemma. Vi skulle kunna bråka mer och jag skulle kunna skylla på amningen för att kunna vara hemma längre men ska man utgå från Mimmis bästa så är det för mig och oss inget alternativ. Hon mår bra av att vara med oss båda och praktiskt är det inte så jobbigt att amma när jag jobbar eftersom vi köpte en el/batteridriven bröstpump just för att underlätta för oss båda att vara hemma. Vi förlorar inget ekonomiskt om den ena av oss är hemma mer eftersom vi tjänar lika. Det enda som talar emot den här uppdelningen för oss, med de förutsättningar vi har, är att jag gärna hade hängt med Mimmi hela tiden. Men det är bara min egoistiska sida hehe. Trodde inte det skulle kännas så, men det är ju klart man vill vara hemma med sitt barn! 


Upp