Bröd med fyra sorters mjöl

Ett gott bröd som på ett sätt tar tid men på ett annat inte. Jag komponerade ihop det själv med hjälp av brödskissen i receptboken Annas mat. Passar om du har en halvtimme över på kvällen och en timme över förmiddagen efter. Passar också bra om du har mjölslattar som står och aldrig blir använt. Det är inte särskilt måttstyrt, inte ingrediensstyrt heller. Jag har bakat det två gånger med lite förändring beroende på vad jag har hemma.Du behöver:25 eller 50 g jäst.5 dl mjölk eller vattenEn stor riktig matsked honungLite salt om du villEtt äggOch fyra sorters "mjöl" jag har använt efter vad som fanns hemma:3 dl kruskakli3 dl grahamsmjölca 3 dl rågsiktoch ca 2-3 dl vetemjöl. Andra gången hällde jag i lite linfrön, solrosfrön och psylliumfrön eftersom jag hade slattar över av det också.Dag 1. Värm mjölken/vattnet fingervarmt. Smula i jästen. Blanda. Häll i honung och salt. Häll i mjölsorterna, det grövsta först, blanda, häll i ägget, blanda och häll i vetemjöl sist. Ta lite vetemjöl i taget och häll även i frön om du vill ha det i. När jag har gjort degen låter jag den vara lite kletig, så se upp m vetemjölet men arbeta degen ordentligt! Täck sedan över bunken och låt stå i kylen över natten. Dag 2. Ta ut degen ur kylen, lägg den på mjölat bakbord. Eftersom degen är lite kletig kan det bli lite svårarbetat men det är det värt!. Mjöla händerna så undviker du det värsta. (Egen erfarenhet ja). Knåda degen och häll på lite vetemjöl om du tycker det är för kladdigt. Sätt igång ugnen på 200°c . Lägg i bakplåtspapper i 2 brödformar och dela degen i två, forma så de passar i formarna, låt jäsa i formen ca en halvtimme. Degen lyfter inte mycket då, men senare i ugmnen. Låt stå i ugnen ca en halvtimme. Vill du få krispig fin yta kan du spraya på vatten några gånger umder tiden den står i ugnen. Ta ut degen och låt svalna noga invirade i handduk på galler. Ät och njut. Brödet slår alla köpta industribröd vilken dag i veckan som helst! Dessutom vet du vad det innehåller, kan använda mjöl och fröslattar samt variera det efter vad du tycker om.När degen får stå över natten i kyl smakar det mer, ger öagom tuggmotstånd och känns av naturliga skäl mer arbetat. Låt jäsning ta tid. Jag använder helst så lite jäst som möjligt, inbillar mig att det är godare så.
Att undvika gift, Att äta | |
Upp