Kökstök & recept

Ikväll gick jag loss i köket. Skulle bara göra en hederlig snabb-tomatsoppa. Men tydligen så var idag en dag att stöka på. Gjorde soppa, med oerhört lite ingredienser.Iallafall med tanke på att jag brukar slänga i bönor, majs & det som finns hemma. Men nu hade vi mest tomat i olika former ...Krossade tomaterHela skalade konserverade tomater2 Färska tomaterTomatpureVitlökCharlottenlökSaltPepparRosmaringStek löken på låg värme i smör. Släng i allt utan pepparn. Låt koka länge. Släng i peppar & andra ingredienser efter skafferi & lust. Mixa m mixer om du vill. Servera! Jag bakade också ett väldigt gott bröd! 6 dl vattenjästsaltmörk sirapGrahamsmjölFrön efter skafferiVetemjölBlanda jäst med ljummet vatten, sirap & salt. När jästen löst upp sig släng i grahamsmjöl (ca 2dl) & frön om du vill ha det i. Till sist släng i vetemjöl, degen skall vara lite kletig. Jäs 1-2 timmar. Sen knådar du, slänger i formar eller på bakplåtspapper. Blöt brödet med vatten, häll på sesamfrön om du vill. Jäs 20 min. In i ugnen på 250° i 10 min, sänk därefter värmen till 200° i 20-25 min till. Vill du ha fin färg så spraya då och då med vatten. Låt svalna på plåt utan handduk. Smaklig spis!Förutom det gjorde jag dessutom vaniljsås & fransk äppelkaka. Men eftersom äggen tog slut, jag glömde skala äpplena & vattnade ej ur dem så blev det mest en gegga. & såsen klumpig. Så är det ibland!
Att äta | |
Upp